Bel ons: 071-5414236

Bel ons: 071-5414236
Home » Werken met de therapiehond

Werken met de therapiehond

In de praktijk werk ik samen met een fantastisch lieve co-therapeut Hjälte (betekent held), een Flat coated retriever. We hebben een paar jaar samen een opleiding voor Dog Assisted Interventions gevolgd en het certificaat van bekwaamheid afgelegd. Op de opleiding hebben we geleerd om samen, veilig en hygiënisch met elkaar samen te werken en hebben we elkaar nog beter leren kennen.

Na ruim dertig jaar werkervaring voegt co-therapeut Hjälte iets heel mooi toe. Hij geeft de behandeling iets extra’s dat we als behandelaar niet altijd kunnen. Je kunt dan denken aan het bieden van vertrouwen, veiligheid, een knuffel, een pootje, nabijheid, troost en vooral veel vrolijkheid. Hij geeft meteen een mooi openheid voor een gesprek en biedt soms ook troost en luchtigheid bij een wat moeilijker gesprek. Hij kan ook spanning reguleren en het mooie aan het werken met een hond is dat hij oordeelvrij is. Hij kan ook helpen om het zelfvertrouwen van de cliënt /het cliëntje te vergroten en ook extra te motiveren in de behandeling waardoor het herstel kan bespoedigen. Daarnaast kan zijn gedrag gebruikt worden om de client bewust te laten worden van zijn eigen gedrag/reactie door middel van “spiegelen”. Honden “spiegelen” direct wat u/jij laat zien en horen en geven daarmee informatie hoe u/jij in contact staat met jezelf en met een ander.

 

Misschien vindt u het (te) spannend dat ik erbij zit/lig. Wees gerust dit bespreekt mijn baasje dan met u.

Ik kom er alleen bij als we dat allebei fijn vinden en ik ga met het kindje werken als het voor de behandeling een meerwaarde heeft.

Als u dat liever niet wilt of allergisch bent dan hoort mijn baasje dit graag want dan ga ik even naar mijn eigen kamer.