Logopedie
Wat is een logopedist?
De logopedist werkt aan diverse deelgebieden om de communicatie te verbeteren. Ze begeleiden zowel kinderen als volwassenen die moeite hebben met de stem, spraak (articulatie), taal of het gehoor. Na een beroerte of bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of MS kan er sprake zijn van slikproblemen.
Onze praktijk is uitgegroeid tot een all-round praktijk zonder zijn diepgang te verliezen. Er worden bijvoorbeeld spraak- en taalproblemen, stotteren en afwijkend mondgedrag (“slissen”) behandeld. Vooral bij jonge kinderen met een spraak- en taalontwikkelingsachterstand en stotteraars is het belangrijk de behandeling vroeg te starten. Zo kan worden voorkomen dat de achterstand groter wordt en de stoornis een belemmering gaat vormen voor de communicatie en ontwikkeling van het kind. Bij afwijkende mondgewoonten werken we nauw samen met tandartsen en orthodontisten.
Als bijzondere aandachtsgebieden hebben we stem- en gehoorstoornissen (o.a. spraakafzien en hoortraining na CI), , afasie en dysarthrie (na o.a. een CVA), MS en de ziekte van Parkinson (we zijn ook aangesloten bij het ParkinsonNet, MS-netwerk, Neuronet).
Ook wordt er in samenwerking met het LUMC, hoortraining gegeven na Cochleaire Implantatie (CI), bij “zwaar slechthorende mensen”, die na deze operatie weer opnieuw moeten leren horen.
De verwijzing vindt bijvoorbeeld plaats door huisartsen, specialisten (KNO, kinderartsen, neurologen), orthodontisten en schoollogopedisten.
Ook voor patiënten buiten de regio Leiderdorp vinden er specifieke verwijzingen plaats. De praktijk is direct toegankelijk (DTL). De cliënt hoeft dan niet eerst gezien worden door een arts.